Najlepiej przepłukać piersiówkę kilka razy ciepłą (nie wrzącą) wodą, można dodać odrobinę łagodnego detergentu (np. płynu do naczyń) i dobrze wstrząsnąć zamkniętą piersiówką. Następnie kilkukrotnie wypłukać czystą wodą, aż znikną resztki detergentu. Po umyciu pozostaw piersiówkę otwartą do całkowitego wyschnięcia. Unikaj mycia w zmywarce, bo agresywne środki i wysokie temperatury mogą uszkodzić ewentualne zdobienia lub uszczelki.
Wysokiej jakości piersiówki wykonane ze stali nierdzewnej są neutralne dla alkoholu i nie wpływają na jego smak, zwłaszcza przy krótkim kontakcie. Jednak nie zaleca się przechowywania alkoholu w piersiówce przez bardzo długi czas (wiele tygodni czy miesięcy), bo może on nabrać metalicznego posmaku. Piersiówka służy raczej do przenoszenia trunku na bieżące okazje – najlepiej napełnić ją przed wyjściem i opróżnić tego samego dnia lub w ciągu kilku dni.
Większość nowoczesnych piersiówek ma korek przymocowany zawiasem do korpusu – to wygodne rozwiązanie, bo zapobiega zgubieniu zatyczki. Gwinty zatyczek są zwykle standardowe dla danego rozmiaru piersiówki, ale mogą się różnić między producentami. Dlatego jeśli potrzebujesz zapasowego korka, najlepiej dobrać model dedykowany (lub uniwersalny o określonej średnicy) aby mieć pewność szczelności.
Najpopularniejsze piersiówki mają pojemność około 6 uncji, czyli ok. 170-180 ml – to mniej więcej tyle, co niewielka butelka napoju. Dostępne są jednak mniejsze modele, np. 4 uncje (~120 ml), oraz większe – 8 uncji (~240 ml) czy nawet 12 uncji (~350 ml). W opisie każdej piersiówki podajemy jej pojemność, więc łatwo dopasujesz rozmiar do swoich potrzeb.