Standardowe filtry (np. 9 mm) zaleca się wymieniać po każdym 1-2 paleniach dla optymalnej filtracji. Jeśli palisz kilka razy dziennie, dobrze jest użyć nowego filtra przy kolejnym napełnieniu fajki. Zużyty filtr nasiąka kondensatem i nikotyną, co może pogarszać smak kolejnego palenia.
Ubijak (często będący częścią tzw. niezbędnika fajczarskiego) to małe narzędzie, którym dociskasz lekko tytoń w kominie fajki zarówno podczas nabicia, jak i w trakcie palenia. Utrzymuje on żar równomiernie i zapobiega zbyt szybkiemu spalaniu tytoniu. Niezbędnik zazwyczaj ma też szpikulec do przetykania kanału dymowego oraz łyżeczkę do wygarniania popiołu.
Po zakończeniu palenia pozwól fajce ostygnąć, a następnie ostrożnie usuń popiół i resztki niespalonego tytoniu przy pomocy łyżeczki z niezbędnika. Przeciągnij przez ustnik i szyjkę fajki wycior, aby zebrać kondensat i osady. Jeśli fajka ma filtr, wyjmij go i wyrzuć (lub wysusz, jeśli to filtr wielorazowy). Pamiętaj, by nie używać wody do wnętrza drewnianej fajki – drewno mogłoby nasiąknąć. Raz na jakiś czas możesz też przetrzeć wnętrze komina szmatką nasączoną alkoholem, by odświeżyć fajkę, ale pozwól jej potem porządnie wyschnąć.
Nie, nie każda fajka drewniana ma przewidziany filtr. Wiele nowoczesnych fajek (zwłaszcza z wrzośca) ma miejsce na filtr 9 mm lub 6 mm. Istnieją jednak modele tradycyjne, bez możliwości włożenia filtra – wtedy dym nie jest dodatkowo filtrowany, a smak bywa intensywniejszy. Wybór zależy od preferencji palacza. Jeśli Twoja fajka ma opcję filtra, ale wolisz palić bez, możesz używać tzw. redukcji (dzięki niej dym swobodnie przepływa przez komorę filtracyjną bez wkładania filtra).